Home » De camper

De camper

De eerste camper......

Onze eerste camper is een Mercedes 207D uit 1981. Hij is direct als camper gebouwd door een camperbedrijf in Goes (bestaat niet meer).

Voor de techneuten onder ons nog wat technische gegevens:

4 cilinder, 2 liter, diesel, automaat.

Het gewicht is 2800 kilo.

De camper is 6 meter lang, 2,75 meter hoog en 2,12 meter breed.

De maximumsnelheid is met wind mee en bergaf 100 km. Onder andere omstandigheden is het maximaal 80 km. Tja en bergop lukt ook... in z'n 2, soms z'n 1 pruttelend maar gestaag omhoog.

Geen stuurbekrachtiging, geen rembekrachtiging, geen cruise control; dus ook tijdens de vakantie gaat onze fitnesstraining gewoon door!

En ondertussen is er in de afgelopen 2 jaar ook al het een en ander door ons, en de garage, aan gesleuteld:

de lekke LPG-tank vervangen door propaanflessen,

het dak waterdicht gemaakt,

de, te, oude banden alle vier vervangen,

de door vorstschade lekkende geiser al meerdere malen gerepareerd,

kachelleiding vernieuwd,

nieuwe huishoud-accu, schokbrekers voor, stabilisatorrubbers achter, uitlaat en remleiding vervangen.

En uiteraard  hebben we nog veel meer kleine dingetjes vervangen, schoongemaakt en gerepareerd.

Hij hobbelt, maakt lawaai en heeft zijn eigen tempo van starten. Sommige camperaars willen er zelfs niet naast staan. Misschien wel bang dat hun mooie, nieuwe (huur)camper net zo eigenzinnig wordt als die van ons. Er was zelfs en Belg die vroeg of we in Nederland geen autokeuring hebben. Nou die hebben we en ons campertje slaagt nog steeds met vlag en wimpel!

En het allerbelangrijkste; bij kou, slecht weer, zon of regen hebben wij heerlijk rondgereden en op mooie plekjes overnacht. Zoals het alleen met een camper kan.

Tijdens onze reis door Marokko gaat tot drie keer toe de versnellingsbak kapot. Twee keer laten we er een ander in zetten. De derde keer besluiten we dat het mooi is geweest en wordt de camper op transport naar Nederland gezet.

Na veel wikken en wegen besluiten we in Nederland dat we willen stoppen met de Lady. Ze heeft ons in 6 jaar tijd 60.000 km rondgereden van de Noordkaap tot Marokko en van Bretagne tot Estland. We hebben al die jaren intens genoten maar het is mooi geweest. Nu nog weer (veel) geld uitgeven om eerst te zoeken naar een eventueel, achterliggend euvel, en dan weer repareren of alsnog te besluiten dat dat niet kan, is wat ons betreft een te groot financieel risico. Daarbij willen we nog weer naar Marokko, en we zijn er wel achter dat we dan een camper met een sterkere motor moeten hebben om de bergen in Spanje en Marokko met wat meer gemak te kunnen berijden.

De camper gaat in de verkoop, een knutselaar kan hem eventueel zelf goedkoop repareren of een liefhebber van oude Mercedesbusjes kan hem kopen voor de onderdelen. Want de afgelopen jaren zijn die er genoeg in gekomen.

 

Ons afscheid in Agadir van de Lady met een fles bubbels was dus wel op z'n plaats. Het was de laatste keer dat we in deze camper hebben geslapen.

De tweede camper........

 

Tijdens het zoeken naar een andere camper hebben we eerst wat knopen door moeten hakken. Gaan we weer voor een oudje, met al z'n charmes maar ook met al z'n ongemakken of kiezen we voor wat meer comfort?

We gaan rondkijken en nadenken en zetten al doende onze wensen op een rijtje. Eigenlijk is het al vrij snel duidelijk dat we wat meer comfort willen. Ten eerste willen we heel graag een vast bed. Geen gedoe meer met opbouwen en afbreken van het bed maar we hoeven dan ook niet meer tegelijk in en uit bed. Daarnaast willen we heel graag betere stoelen om in te zitten. Dan kom je eigenlijk uit op draaibare voorstoelen. En uiteraard willen we een motor die wat meer capaciteit heeft dan die van de Lady.

Uiteindelijk is het een Knaus Travel-Liner 2.8 TD 640 geworden.

 

Als we zo'n mooi oudje zien rijden, kijken we er met weemoed naar. Maar het is toch ook wel heel aangenaam om te kunnen genieten van de voor ons ongekende camperluxe, wat een gemak.

20160521_143619.jpg

 

We twijfelen nog over een naam voor deze schoonheid. We kwamen tijdens een van onze reizen iemand tegen die ook was overgestapt van een oldtimer naar een moderne camper. Die vond het net een Tupperware. Dat was ook mijn eerste ingeving. Maar een buurvrouw had wat mij betreft een betere naam; Playmobiel. Voorlopig hebben we nog niet de neiging om de camper een troetelnaam te geven. Blijkbaar past dat meer bij oudjes.......

Maak een Gratis Website met JouwWeb