Home » Grenzeloos; Slingeren tussen Duitsland en Polen 2012

Grenzeloos; Slingeren tussen Duitsland en Polen (2012)

We willen dit keer over grenzen reizen; oude grenzen, niet meer bestaande grenzen, grenzen die er toe doen of deden.

Ons idee was om een deel van het “IJzeren Gordijn” tussen voormalig Oost- en West-Duitsland af te zakken, van iets ten oosten van Lübeck tot Beieren, Polen, Tsjechië.  Maar al snel bleek dat je daar in Duitsland niet veel meer van tegenkomt.  Af en toe zie je in het landschap dat er een stuk niemandsland is geweest, langzaam aan mag de kaalslag weer begroeien. En daarmee verdwijnt een stuk geschiedenis in de natuur. Heel af en toe kom je een bord tegen met een verwijzing van de voormalige grens. Maar grappig (?) is dan wel dat er niet op staat dat het de grens tussen Oost- en West-Duitsland was, maar dat hier in 1989 de Europese deling is opgeheven.

Het herenigde land wil blijkbaar zo snel mogelijk vergeten dat het een tijdje gescheiden is geweest. Voor het vastleggen van deze geschiedenis is wat meer afstand in tijd nodig.

Duitsland heeft heel veel Ferienstrassen, autoroutes langs mooie plekjes of met een speciaal doel. Zo kom je op sommige autoroutekaarten wel een Erlebnisstrasse der Deutsche Einheit tegen, maar verdere informatie daarover is nergens te krijgen. Niet bij de adac, de boekenwinkel of op internet.

Het was ons niet gelukt om via de bibliotheek op tijd een boek, geschreven door twee Nederlanders, over een reis langs dat deel van het ijzeren gordijn te bemachtigen. Dus voordat we die route gaan rijden, moeten we ons eerst veel beter documenteren en oude kaarten zien te krijgen.

Maar grenzen genoeg in dat deel van Europa, we hebben dus een andere opgezocht; de grens tussen Duitsland en Polen. Ook een grens die er toe doet. Of deed, want sinds Polen in 2004  is toegetreden tot de EU is dat natuurlijk ook veranderd. Want zoals een Pool na die toetreding opmerkte; wij zijn in 1945 bij het verkeerde kamp ingedeeld. Pas nu zijn wij bevrijd!

Ook hier is het dus afwachten wat er nog van het grensleven te merken valt.              

Maak een Gratis Website met JouwWeb