Home » Tussenstop Noordkaap 2011 » Grand old lady

Grand old lady

Nu vonden sommige mensen het al een waagstuk om helemaal naar noord Scandinavië te rijden maar dan ook nog met onze camper van 30 jaar oud was toch wel echt een expeditie. Gelukkig hadden we zelf dat gevoel niet want dan zouden we nergens meer komen.

Ik had de camper vooraf ‘beloofd’ dat ze een sticker van de Noordkaap zou krijgen als ze dat zou halen. Maar zoals ik al eerder heb geschreven, we zijn uiteindelijk niet naar de Noordkaap zelf geweest. Dus ook geen sticker! Wel sneu want de camper heeft het wel gehaald. Al met al heeft ze er de afgelopen maand 8700 km opzitten. En dat is toch wel een compliment waard.

Ging er dan helemaal niets mis? Jawel hoor. Natuurlijk hebben wij onze mankementen onderweg gehad. Zo wilden we, in de stromende regen, de onverharde bergweg naar Grense Jakobselv opdraaien toen de ruitenwisser een eigen leven ging leiden. En uiteindelijk naast de ruit voor dood bleef liggen. Bij zoiets futiels denk je gelijk aan het mislukken van de hele reis maar een kekke monteur stelde ons gelijk gerust. Alleen een moertje moest worden aangedraaid. Na dertig jaar was dat los getrild. De reis kon vervolgd.

Van één van de sloten van de camperdeur wil het cilinder niet meer altijd meewerken. Dus moet een van ons af en toe binnendoor de deur op slot doen. En dat vergt in onze camper enig klim- en klauterwerk. Want onze cabine is niet zo luxe als van die nieuwe campers waar je zo de stoel kunt omdraaien en je in het campergedeelte zit. Daarnaast hebben we wel weer ontdekt hoe we de bestuurdersdeur makkelijk kunnen openen, want die haperde ook af en toe. Even de kruk een beetje optillen en hij doet het perfect.

Bij het tanken stond Jos opeens met het klepje, die de tankdop afsluit, in de hand. Afgebroken. Op dezelfde dag breekt ook de knop van starter af.  (Voor de niet zo oude rijders onder ons; die zit op een oude diesel en die moet je uittrekken om hem te starten en het liefst met een klap er op weer uitdrukken.) Maar Jos laat zich van zijn beste knutselkant zien en repareert de klep en zorgt dat je zonder kapotte handen de motor kunt starten en uitdoen.

De ontsteker van de koelkast vonkt niet meer. Maar gelukkig heeft Freddy, de monteur, het klepje achter de koelkast al zo gerepareerd, dat Jos nu via de buitenkant de koelkast aan kan steken. En  dat moet elke dag want onderweg waait het vlammetje zo wie zo uit.

En last but nog least valt zomaar het kunststof kapje van het lampje boven het aanrecht er af. Te gammel om te repareren. Helaas.

Maar u snapt het zeker al; de camper heeft zich kranig geweerd. Er is niets bijzonders gebeurd. Alle essentiële onderdelen hebben het volgehouden. We rijden deze week de camper vol vertrouwen naar de monteur voor de APK-keuring en gaan volgend jaar weer fris en vrolijk verder. Op zoek naar nieuwe horizonten!

En de camper, de camper heeft vanaf vandaag een eretitel: Grand Old Lady!