Home » Frankrijk najaar 2017

Maandag 25 september, Signal de Botrange

 

Vanmiddag, via Eerbeek (mijn moeder gedag zeggen), eindelijk zelf met de camper vertrokken.

Afgelopen zomer hebben wij hem via Camptoo verhuurd en zijn alleen een paar keer kort weggeweest om te kijken of alles functioneerde.

Wij, en één huurder, hebben nogal wat startproblemen gehad. Uiteindelijk heeft de monteur alle bedrading van de niet meer functionerende alarminstallatie er uit gehaald. Deze zaten nogal houtje touwtje overal aan vastgeknoopt en bleken voor heel veel storing te zorgen.

 

Maar goed, nu zijn we eindelijk zelf op pad. De bedoeling is om zo'n 14 dagen rond te rijden in Frankrijk en nog even wat zon mee te pikken.

 

We rijden rond 3 uur uit Eerbeek en zijn rond 6 uur in Signal de Botrange. Het hoogste punt van België, in de Hoge Venen, in de buurt van Malmédy.

Op de parkeerplaats mag worden overnacht. Dit is ook de plek waar we met onze oude camper voor het eerst vrij hebben gestaan. Toen was het ook najaar maar al wel veel kouder. Het wordt al snel donker dus van wandelen in het veen komt het niet meer. Dat bewaren we voor morgenochtend.....

DSCN04372.jpg

 

Dinsdag 26 september, Bogny sur Meuse

 

Na een redelijke nachtrust een heerlijke wandeling over het veen gemaakt. Deels over zandpaden en deels over een verhoogd houten pad.

DSCN04402.jpg

Het veen ziet er dit keer niet heel nat uit. Met mijn stok voel ik het wel soppen maar je ziet slechts sporadisch water liggen.

In de verte zien we een aantal sperwers (?) jagen. Als er één stil zit in de boom, kan ik mijn nieuwe camera uitproberen met vogeltjesschieten. Helemaal scherp is het nog niet maar zo uit de losse hand toch niet gek.

DSCN04412.jpg

 

Op de terugweg lopen we nog even naar de andere kant van de weg waar je kunt genieten van een schitterend panoramisch uitzicht.

DSCN04492.jpg

Er staan 3 vogelaars met kanonnen van verrekijkers te speuren naar vogeltjes. Met het blote oog vallen die niet te ontdekken.

 

DSCN04512.jpg

 

Ons doel voor vandaag is Charleville-Mézieres. We zetten de Garmin op vermijd snelwegen en dat hebben we dan ook wel weer geweten. Alsof ie dan gelijk de meest smalle binnenwegen moet kiezen. Tuurlijk is het genieten van de mooie natuur maar af en toe wil je ook weleens opschieten dus uiteindelijk zoeken we via de kaart toch wat betere, snellere wegen.

Vlak voor Charleville- Mézieres komen we een giga Carrefour tegen, dus daar slaan we eerst eea aan eten en drinken in. Het is ondertussen spits dus de stad zit een beetje vast. Als we bij de camperplek komen blijkt ie vol. Er is wel een camping vlakbij maar daar hebben we geen zin in om te gaan staan. Via de app komen we bij een leuke camperplek in Bogny sur Meuse. We staan pal aan de Maas. Op het bord staat dat we tot 30 september moeten betalen maar de kiosk is al in winterstand.

20170926_1816362.jpg

We genieten in het avondzonnetje (je merkt duidelijk een temperatuurverschil met gisteren) van de ondergaande zon boven de Maas. Een hapje en een drankje er bij en het leven is goed.

 

Woensdag 27 september, Lac du Der op parking Chantecoq

 

We willen toch wat sneller naar het zuiden en kijken nu eerst zelf op de kaart over welke wegen we zullen rijden voordat we de Garmin dat weer voor ons laten beslissen.

Het is een mooie tocht door het Franse land over goeie wegen waar we in ieder geval ook op kunnen doorrijden maar ook kunnen genieten.

We hebben besloten om naar het Lac du Der te rijden. Rondom dit meer verzamelen zich in het voor- en najaar kraanvogels op weg van Noord-Europa naar Zuid-Spanje / Noord-Afrika en vice versa.

We zijn nog wat vroeg in het seizoen maar wie weet zien we al wat kraanvogels. Zo niet dan is het gewoon mooi om er te staan. En het zou zonde zijn, nu we er toch zijn, om er niet langs te rijden.

 

We schieten lekker op en zijn rond tweeën op de plaats van bestemming. We hebben een adres van Thole en Everdien. Het was altijd een gratis camperplek, maar dit jaar is de plaats helemaal opgeknapt en kost het 4 euro per nacht (overdag is het gratis). Het zijn nu mooi aangelegde plaatsen op gras en zelfs twee plaatsen voor gehandicapten op asfalt. Daarnaast is er een sanistation. Er is geen elektriciteit op de camperplaatsen maar je kunt eventueel wel je huishoudaccu volladen bij het sanistation. Wij hebben met dank aan de zonnepanelen geen elektriciteit nodig.

 

We hebben problemen met het starten van de koelkast op gas. Vreemd, er zit een nieuwe ontsteker in en de afgelopen dagen deed ie het prima. Na het verwisselen van de gasfles en het stug door proberen slaat ie toch weer aan. Wel een aandachtspuntje......

DSCN04932.jpg

We staan onderaan de dijk die rondom het meer is aangelegd. Een mooie plek op een paar minuten lopen van het meer. Dat gaan we na de lunch gelijk doen. Kijken wat er te zien is..... Heel veel vogels waaronder 3 soorten reigers (de blauwe en de al dan niet kleine zilverreiger). Dankzij John weet ik nu dat ik alleen de grote zilverreiger op de foto heb staan (ook al is er een kleintje bij... is een jonkie!). De kleine zilverreiger heeft een hele donkere snavel. Heel handig die vogelaars in je vriendenkring, leer je steeds beter kijken naar alles dat vliegt. 

DSCN04612.jpg

 

Verder uiteraard allerlei meeuwen, eenden, zwanen en aalscholvers. Gelukkig hebben ze bankjes geplaatst en kunnen we heerlijk ontspannen turen naar vogels. Op het bankje naast ons zitten de echte vogelaars met weer van die giga verrekijkers. We horen ze praten over kraanvogels die in de verte te zien zouden zijn. En jawel hoor, ook met onze verrekijkers en zelfs met de camera krijgen we ze in beeld. Waar een mens al niet blij van wordt......

 

Ik had voordat we gingen lopen een Nederlandse camper zien rijden. Ik kon het niet goed zien maar het leken Wim en Wobbie wel die we in Marokko hebben ontmoet. Maar dat is alweer 2 jaar geleden. Als we weer terug zijn loop ik een rondje op de camperplaats en zie ze buiten zitten. Dus er op af gestapt en gevraagd of ze het zijn, en ja hoor. Wat is de wereld toch klein.

We worden uitgenodigd voor een drankje en hebben het heel gezellig. We komen er achter dat we een aantal dezelfde mensen kennen omdat Wim ooit op de Mettray in Eefde heeft gewerkt.

Als het te fris wordt gaan we weer naar de camper. Wim en Wobbie vertrekken morgen weer, zij zijn op weg naar Portugal. Van daaruit vliegen ze medio november terug naar Nederland en medio januari weer naar Portugal. Vanuit Portugal rijden ze dan naar Marokko. Wat een heerlijk vooruitzicht.

 

Donderdag 28 september, Lac du Der op parking Chantecoq

 

Wij hadden gisteren al besloten om hier nog een dagje te blijven. Even niets, en even teksten schrijven en foto's bewerken. We hebben geen internet voor de laptops, dus de websites kunnen nog niet worden bijgewerkt. Binnenkort ergens een MacDonald opzoeken.

Wim en Wobbie zie ik wegrijden, ze stoppen nog even om te zeggen dat Ryan-Air hun vlucht van november heeft gecanceld. Dus moeten ze een andere datum uitzoeken. Hier waren ze al bang voor want er worden heel veel vluchten geschrapt in verband met een tekort aan piloten. We nemen afscheid en hopen elkaar ergens ooit (wie weet Marokko) weer te zien. Want ook de camperwereld is maar klein.

Ik ga na het ontbijt yoga-en en Jos gaat zijn dagelijkse wandeling maken. Dit keer over de dijk langs het meer, een mooi aangelegd fiets/wandelpad dus dat is prima te belopen.

 

Gisteren had Jos een nieuwe gasfles aangesloten om te kijken of daarom de koelkast het niet meer deed. Nu sluit ie de oude weer aan omdat daar volgens hem nog gas in zit. Twee aangebroken flessen is wat onhandig. Na de omwisseling doet de koelkast het weer niet , Grrrrr. Uiteindelijk toch maar weer de flessen omgewisseld, en ja hoor de koelkast slaat weer keurig aan. Met Freddy overleggen of een bijna lege fles, (te weinig druk?), hierop van invloed kan zijn?!

In de loop van de middag zijn we weer naar het meer gelopen en hebben een tijdje vogeltjes en vogelaars gekeken. Nu wel duidelijk (heel in de verte maar goed te zien met de camera) kraanvogels gezien. Geen zwermen maar toch......

DSCN05072.jpg

DSCN05592.jpg

DSCN05602.jpg

DSCN05632.jpg

DSCN05162.jpgDSCN05172.jpgDSCN05182.jpgDSCN05202.jpg

In de loop van de avond hebben we contact met John en Ginie, vrienden van ons uit Warnsveld. Zij zitten 4 weken in een huisje in Spanje en rijden aankomend weekend weer terug naar Nederland. We passeren elkaar zo ongeveer want wij willen morgen naar Auxerre en van daaruit richting Lyon. We spreken af dat we elkaar zaterdag treffen in Beaune. Daar is een camperplaats middenin de stad, en vlakbij het hotel waar zij overnachten. Spreken we in onze overmoed eerst nog af dat wij zullen koken, maar Jos realiseert zich later dat we maar op twee personen zijn ingericht. Dus dat wordt buiten de deur eten.

DSCN05832.jpg

 

Vrijdag 29 september, Auxerre

We willen vanmorgen vroeg vertrekken om zeker te zijn van een plekje in Auxerre. De gratis CP ligt tegen de binnenstad aan en is niet zo groot. Maar vroeg vertrekken wil niet zeggen vroeg aankomen..... Er is een wegonderbreking en we worden helemaal via Sens gestuurd, zo'n 60 kilometer om. Het is gelukkig geen straf om door dit landschap te rijden en het is mooi weer. In Sens doen we bij de Auchan boodschappen, lunchen daar op de parkeerplaats en rijden dan door naar Auxerre. De mix-parking staat schots en scheef vol. Maar het lukt om ons nog ergens tussen te wurmen. 's Avonds is de plek voor ons leeg en gaan we daar staan. We staan nu first row, oftewel vrij uitzicht over de Yonne op de oude stad van Auxerre.

DSCN05992.jpg

Het is heerlijk weer en we hebben ons verheugd op een terrasje op een leuk Frans pleintje maar die kunnen we niet vinden. Dus wordt het een ander terrasje. Auxerre is maar een kleine stad, wel mooie oude gebouwen en een mooie kathedraal.

DSCN05852.jpg

DSCN05872.jpg

 

DSCN05892.jpg

DSCN05912.jpgDSCN05962.jpg

Dus ook zonder pleintje wel genieten. Als we terug komen bij de camper is het nog steeds warm en zonnig. Eén van de andere camperaars heeft zijn stoeltjes op het grasveld gezet, goed voorbeeld doet goed volgen... dus wij gaan ook nog even genieten van de zon onder het genot van een hapje en een drankje.

's Avonds eten we heerlijke garnalen en kijken nog een paar afleveringen The Americans.

En oh ja, de koelkast had weer kuren. Deed het weer niet op gas toen we aankwamen. We proberen het nog weer als we terugkomen uit de stad, dan floept ie wel aan. Heel vreemd. Morgen laten we hem onder het rijden op gas staan. Hoeven we niet weer te hopen dat ie het doet.

Zaterdag 30 september, Beaune

Sinds vannacht regent het. En de weersvoorspellingen zijn voor het hele gebied dat dat ook nog even zo blijft. Balen maar het is niet anders. Vanuit Beaune kijken we wel welke kant op het gunstigst is.

De hele weg van Auxerre naar Beaune regent het. Jammer want het is een schitterende route door de Morvan. We zien nu ook eindelijk wijnvelden. Sommigen al helemaal in mooie herfsttinten gehuld.

Het is zo'n 160 kilometer rijden en ondanks dat we niet over snelwegen rijden zijn we met 2,5 uur in Beaune. De CP is een mix-parking met een speciaal aangegeven gedeelte voor campers. Het zijn smalle plekken en het kost wat manoeuvreerwerk om een plek te bemachtigen maar goed we staan weer mooi randje stad. Voorlopig regent het en gaan we na de lunch website en foto's bijwerken.

DSCN06002.jpg

(Het daadwerkelijk bekijken van de website laat trouwens nog op zich wachten. We willen onze telefoon-mb's daar niet aan spenderen. En zijn ook nog niet op een gunstig moment goeie wifi tegengekomen.)

We zijn nog niet klaar met de foto's of John en Ginie staan voor de deur. Ze hebben ons geprobeerd te bellen maar kregen geen verbinding. Heel vreemd, andersom lukt wel. Ze zijn op goed geluk naar ons op zoek gegaan.... en gevonden. We drinken eerst een bakje koffie in de camper en gaan dan Beaune bekijken. John en Ginie hebben jaren hier in de buurt gewoond, in de Morvan, en kennen de stad. Dus krijgen we een leuke rondleiding met allerlei weetjes van John. Het is gezellig druk in de stad, en daarnaast ook een leuke stad om doorheen te wandelen. Er zijn heel veel wijnproeverijen, niet zo gek want Beaune is de hoofdstad van de Bourgogne-wijnen.

DSCN06062.jpgDSCN06102.jpg

DSCN06202.jpg

 

We gaan op een voor Fransen veel te vroeg tijdstip eten maar na de lange autorit heeft John wel trek, en ook wij lusten al best een hapje. Heerlijk in een echte Franse tent gegeten daarna nemen we nog een koffie in de camper. John en Ginie moeten morgen weer vroeg op, rijden dan weer terug naar Zutphen. Maar voor ons heeft de dag ook weer lang genoeg geduurd en liggen er al vroeg in.

Zondag 1 oktober, Chalon sur Saone

Vanmorgen maken we nog een wandeling door de stad, het is nu een stuk rustiger. Alhoewel het opvallend is hoeveel groepen toeristen er al worden rondgeleid.

DSCN06222.jpgDSCN06242.jpgDSCN06272.jpgDSCN06282.jpg

 

Na een uurtje wandelen hebben we het wel gezien.

 

In de camper eten we een stokbroodje en bekijken ondertussen waar we heen zullen rijden. Ons eerste doel is Chalon sur Saone (zo'n 30 km rijden) mocht het niet bevallen dan rijden we nog wat verder.

De garmin weet ons toch nog weer over kleinere wegen te sturen dan de 'anwb-borden' aangeven. Maar het is een mooie route met veel wijngaarden. Het blad van de druif begint al schitterend te kleuren, allerlei tinten geel, rood en groen.

We zijn met een half uur in Chalon sur Saone, daar is weer een mix-parking aan de rand van de binnenstad waar we gratis met de camper kunnen overnachten. Wat een service van die Franse steden. Op de parkeerplaats is een sanistation waar je tegen betaling water en elektriciteit kunt tappen. We hebben niets nodig dus zoeken een geschikt plekje en kijken op Maps.Me waar de binnenstad precies is en maken ook hier nog een heerlijke wandeling door de oude stad.

DSCN06342.jpg

DSCN06353.jpg

DSCN06412.jpgDSCN06422.jpgDSCN06502.jpg

 

DSCN06472.jpg

 

Maandag 2 oktober, Dole

 

Gisteravond nog eens gekeken naar de weersvoorspellingen. Als we echt beter weer willen hebben moeten we nog tot onder Lyon gaan. Eigenlijk vinden we dat, voor de dagen die we nog hebben te ver rijden. Want dat betekent 2 dagen extra rijden (heen en terug) voor 2 dagen zon. Dus we besluiten dat we richting Besencon gaan. Vanmorgen maken we daar Dole van. Op de site van Thole en Everdien gezien dat dit een leuk stadje is met een CP aan de rand van de binnenstad. Onderweg rijden we iets om, om bij een sanistation water te tappen. De plek in St. Jean de Losne is slecht aangegeven en tijdens het zoeken belanden we in een doolhof van smalle straatjes en kleine omleggingen waardoor we nauwelijks uit het stadje komen. Tenslotte zien we aan de andere kant van de stad eindelijk een bord voor het sanistation. Het is een smalle toegang maar verder prima geregeld qua voorzieningen. Het water kost 4,70. Maar dan is de tank ook weer vol. Bij het verlaten van het stadje lopen we, dankzij de garmin, weer vast.

In Dole zien we een grote InterMarché. Helaas lukt het niet om op de parkeerplaats te komen, er zijn hoogteborden geplaatst. Dan maar weer op zoek naar een andere supermarkt, er staan er verschillende aangegeven maar die blijken uiteindelijk zo'n 10 – 15 km verderop te liggen. We belanden bij een Netto, in Duitsland niet echt onze favoriet maar hier hebben ze toch nog een aardige keus. Eindelijk op weg naar de CP.

DSCN06602.jpg

En ja, die ligt mooi randje binnenstad. Het is een grote mix-parking en er is plaats genoeg.

Na de lunch gaan we het stadje bekijken. We lopen niet al te ver want mijn energiepijl is al behoorlijk geslonken.

DSCN06622.jpg

Het weer is trouwens grauw en grijs maar sinds we stilstaan is het wel droog. Toch nog iets positiefs......

 

DSCN06672.jpg

 

Het stadje ligt er wat verlaten bij. De winkels zijn dicht en door het grauwe weer oogt het ook niet al te vrolijk.

DSCN06702.jpg

 

Er is in de stad een grote markthal, die is onder andere dinsdagmorgen open. Ons plan is om daar dan nog te gaan kijken en als die eventuele zon dan ook nog weer terug is gaan we misschien ook nog wel weer de stad verder bekijken.

 

DSCN06712.jpg

Bij de toeristeninformatie treffen we een man die daar vandaag voor het eerst werkt. Hij weet nog niet zo veel, staat een beetje met zijn handen in het haar maar spreekt wel een beetje Nederlands. En dat wil ie graag uit proberen. Dus zo krijgen we nog wel een mooie kaart van de stad met een wandelroute, in het Nederlands.

Tegen de avond loopt de parkeerplaats helemaal vol met campers.

(En oh ja, als ik nu op de camperapp kijk zie ik dat de andere cp in Dole ook een sanistation heeft. Dus eigenlijk heel wat gezoek en rondgerij voor niets vandaag. Gelukkig houden we van rondrijden.)

 

Dinsdag 3 oktober, Dijon

De afgelopen nacht heeft het behoorlijk geregend. Maar vanmorgen rond een uur of 10 is het zo goed als droog. We gaan naar de stad om in ieder geval de markt te bekijken.

DSCN06782.jpgDSCN06792.jpg

Deze blijkt op een doordeweekse dinsdag niet echt veel te zijn. Veel kramen zijn dicht. Er worden vooral lokale producten verkocht. De stad oogt heel wat beter dan gisteren. Het is droog, er is niet meer zo'n grauwe lucht en omdat de winkels open zijn is er ook meer volk op de been. Dat maakt het gelijk veel gezelliger.

DSCN06802.jpg

We maken nog een rondje door de stad en besluiten dan dat we nog naar Dijon gaan. We hebben al geprobeerd uit te zoeken wat het handigst is om te gaan staan. Maar willen in ieder geval vanmiddag kijken of dat goeie opties zijn.

 

Eenmaal in Dijon besluiten we eerst naar het centrum te gaan en te kijken of we daar misschien, toevallig de camper kwijt kunnen maar dat is uiteraard een illusie. Er is een CP in de stad, bij de camping maar wat we zo hebben uitgerekend is het vanaf daar te ver voor mij om naar de stad te lopen. We rijden er toch heen om te kijken hoe het er uitziet. Blijkt dat er gewoon een bus vlakbij stopt die regelrecht naar het centrum rijdt. Dus we blijven daar staan. Een prima plek, voor de poort van de camping maar wel met alle faciliteiten, zelfs de stroom in inclusief. En op het voorplein is er ook wifi. En dat alles voor 11 euro....

 

Nog even iets over het bereiken van de CP!!! Als je vanuit de stad komt aanrijden wordt je vlak voor de camping rechtsaf gestuurd om zo, via een viaduct de camping te bereiken. Zo hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen met de weg oversteken. Maar wat blijkt wij kunnen niet onder het viaduct door! Dus achteruitrijden, draaien en dan alsnog de straat oversteken, wat eigenlijk niet echt kan, en dan naar de camping rijden. Kom je vanaf de richting Beaune dan heb je nergens last van. Dan zit je al aan de goede kant van de weg.

 

Na alles geregeld te hebben gaan we met de bus naar de stad. We staan zelf versteld hoe vroeg het nog is, half 2 zijn we in de oude stad! Wat kun je eigenlijk veel doen op zo'n dag en dan hebben we niet eens over de snelweg gereden.

DSCN06862.jpg

 

DSCN06882.jpg

 

DSCN06892.jpg

Dijon is een schitterende stad met mooie oude gebouwen. Met een vooral van buiten schitterende Notre Dame.

DSCN07042.jpg

DSCN07032.jpgDSCN07072.jpg

DSCN07092.jpgDSCN07142.jpgDSCN07112.jpg

 

 

Dijon was ooit de hoofdstad van Bourgondië. Aan alles is nog te zien dat het in die tijd zeer welvarend was, maar blijkbaar ook nu nog want de panden zien er allemaal goed onderhouden uit.

DSCN07422.jpg

 

Het hertogelijk paleis,

DSCN07342.jpg

 

waar Phillips de Goede is geboren doet nu deels dienst als gemeentehuis en deels als museum. Hier zijn oa de kamers van burgemeester en wethouders.

DSCN07312.jpg

Vanuit de centrale, openbare, hal kun je zo de trap oplopen tot aan de deur van de burgemeester. Deze is weliswaar beveiligd met een camera en een cijferslot maar toch wel leuk om te zien dat iedereen daar zo kan komen.

DSCN07252.jpg

Op die verdieping kun je ook door een glazen deur twee praalgraven zien. Met recht praalgraven, wat een versieringen. Eén en al pracht en praal.

DSCN07272.jpgDSCN07282.jpgDSCN07302.jpgDSCN07292.jpg

 

Voor het paleis is een plein die al die pracht en praal ook nog weer eer aan doet. Er moest toen (en nu?) blijkbaar wel geïmponeerd worden. Voordeel is wel dat wij nu wat te genieten hebben.

DSCN07362.jpg

We eten aan de zijkant van het plein, op één van de monumentale trappen van het paleis een broodje kefte / döner. Want we hebben dan al wel veel gedaan maar de lunch is er bij in geschoten.

 

DSCN07172.jpgDSCN06942.jpg

DSCN07462.jpgDSCN07452.jpg

 

Na nog wat omzwervingen lopen we weer richting het Darcia-plein. Onderweg kopen we nog een zuurdesembrood met vijgen in een echte bio-hipstertent. Ons diner voor vanavond.

We kunnen bij terugkomst zelfs nog even in het zonnetje voor de camper zitten, wat een luxe na al die dagen miezer en regen.

's Avonds blijkt dat we in de camper een beetje wifi hebben. Maar als Jos probeert daarmee foto's op de website te zetten blijkt hoe weinig het is.... We kunnen rustig eten terwijl er één foto wordt geüpload. Schiet niet op dus. Maar goed we kunnen wel weer even wat kranten downloaden enzo.

Aangezien we geen TV aan boord hebben, kijken we regelmatig op de laptop naar een serie. Deze vakantie is dat The Americans, over een Russisch 'sleepers' echtpaar in Amerika. Vanavond kijken we de laatste 3 afleveringen. Althans dat is de bedoeling. Van de laatste aflevering blijkt alleen het begin gedownload. Balen want we willen wel weten hoe het afloopt. Als we daar op moeten wachten tot we thuis zijn is de spanning er af. En warempel met heel veel geduld lukt het om deze aflevering te downloaden. En of het goed afloopt? Tijdens het downloaden kom ik er achter dat er 5 seizoenen van zijn dus ergens moet er toch iemand overleven. Maar wie en hoe? That's the question!

 

Woensdag 4 oktober Villegusien-le-lac

Hadden we gisteren problemen met het viaduct bij de camping, vandaag willen we aan de rand van Dijon het (giga-grote) parkeerterrein van de Carrefour op rijden en komen dan voor hoogtepalen te staan. Twee mannen wijzen ons dat we via een parallelweg wel op het terrein kunnen. Nou mooi niet we staan nu nog veel ongelukkiger voor de andere hoogtepalen. Grrrrr, uiteindelijk kan ik niet anders dan na het draaien als spookrijder terug te rijden en na wat gezweet weer op de doorgaande weg te komen. Wat een gedoe was dat!

We komen steeds vaker voor een 'dichte' deur bij supermarkten maar zo bont als hier hebben we het nog niet gehad. Ik had geen zin meer om verder te zoeken naar een parkeerplaats in de buurt. Als 'beloning' konden we uiteindelijk in een heel klein dorpswinkeltje onderweg wat te eten halen. Het is paella uit de vriezer geworden en het smaakte vanavond nog ook! Helemaal vanwege de fles heerlijke Spaanse wijn die we van de week van John en Ginie hadden gekregen.

 

We staan op een camperplaats op een mix-parking met uitzicht op een stuwmeer. Is het eerst nog wat fris maar als in de loop van de middag de zon er goed door komt is het echt heerlijk luieren in de zon.

DSCN07542.jpg

Na dagen wandelen door stadjes en steden een verademing. Jos maakt wel een wandeling rond het meer. Het is zo'n 6,5 kilometer.

DSCN07532.jpg

De afstand valt nog wel mee maar je loopt deels over strand en deels door moerassig gebied dus achteraf maar goed dat ik niet ben meegegaan. Veel te zwaar.

Ik geniet ondertussen van de zon en oefen met mijn nieuwe camera in het fotograferen van vogeltjes. Heel veel onscherpe, bewogen foto's maar ook een paar plaatjes! Altijd leuk als het lukt.

DSCN07702.jpgDSCN07722.jpg

 

DSCN07622.jpg

Er wordt ook druk gevist, zowel vanaf de kant als vanuit een bootje, er schijnen karpers van wel 50kg gevangen te worden (visserslatijn?). 

DSCN07762.jpgDSCN07842.jpg

 

Als toetje is er vanavond een schitterende zonsondergang. Dus al met al weer een dagje om van te genieten.

DSCN07962.jpgDSCN0799.jpgDSCN0801.jpgDSCN08073.jpg

We weten nog niet waar we morgen heen rijden. Eigenlijk is het morgen in de loop van de dag overal naar het noorden toe slecht weer. Maar aangezien we het weekend weer thuis moeten zijn, moeten we toch langzaamaan die kant op. Morgen proberen we uit te vinden of we het beste linksom of rechtsom kunnen gaan. En mocht het alleen maar overal slecht zijn dan rijden we waarschijnlijk eerder naar huis. Want alleen binnen in de camper zitten en de regen op het dak te horen is ook niet echt een optie.

 

Donderdag 5 Oktober, Langres

 

Als we wakker worden schijnt de zon door het dakraam naar binnen. Maar bij het opstaan zie ik dat het boven het meer nog mistig is. Er staat een visser vlakbij de camper te vissen. Een mooi, verstilt plaatje.....

DSCN0810.jpg

 

We kijken de weerberichten nog eens na en besluiten naar de richting Troyes te rijden. We halen de camper van de blokken en willen wegrijden als ik me bedenk dat dat toch eigenlijk een beetje zot is. Nu is het mooi weer, vanmiddag is dat nog maar afwachten. Dus waarom zullen we nu gaan rijden? Dus de camper weer op de handrem en we maken een wandeling langs een deel van het meer over de dijk. Het is heerlijk.

Er is vandaag een grote groep kinderen bij het watersportcentrum. Al roulerend gaan ze zeilen, roeien, frisbeeën en nog zo wat spelletjes doen. Een leuk gezicht om naar te kijken.

DSCN08142.jpg

We wandelen tot aan de uitlaat van het stuwmeer. Deze mondt uit in een klein riviertje.

DSCN08192.jpg

 

Op de terugweg komt ons de boer met een trekker tegemoet. Hij is het gras aan het maaien. We vragen ons af hoe we elkaar kunnen passeren maar dan doet hij de maai-arm omhoog en kunnen we er onder door. Een achterop komende hardloopster wordt op dezelfde manier doorgelaten.

DSCN08312.jpg

 

Als we bijna bij de camper terug zijn, zwermt er een grote groep roofvogels boven ons hoofd, het zijn er wel een stuk of 10. Wat een indrukwekkend gezicht. Gelukkig is er een bankje dichtbij en kan ik, zittend, proberen een foto te maken. Mede dankzij John en Jos, dit is de rode wouw!

 

DSCN08343.jpgDSCN08344.jpg

 

 

Na de wandeling drinken we onze koffie heerlijk in het zonnetje. Blij dat we niet in de camper zijn gestapt.

DSCN08132.jpg

We besluiten om niet te ver te rijden. Dan hebben we misschien ook nog wat zon op de volgende plek.

 

We gaan naar Langres, een oud stadje in de buurt. De cp ligt vlakbij het centrum.

DSCN08392.jpg

Het stadje ziet er niet zo welvarend uit. Veel leegstand en slecht onderhouden panden. Maar aan de andere kant is de gemeente wel druk bezig de straten en de riolering te vernieuwen. Dus wie weet geeft dit ook weer een impuls aan particulieren om hun panden op te knappen.

DSCN08432.jpgDSCN08463.jpg

 

In één van de achterafstraatjes worden we aangesproken door een man die ons op twee binnenplaatsjes wijst waar oude waterputten zijn. Aardig van hem. 

DSCN08512.jpgDSCN08502.jpg

De stad is volledig ommuurd en heeft een aantal toegangspoorten en torens. Ik vind het wandelen voor vandaag wel mooi geweest.

DSCN08482.jpg

 

Als we de stad ingaan begint het al wat te betrekken. Op de terugweg krijgen we een paar druppels regen. Later gaat het echt regenen.

DSCN08616.jpg

 

Vrijdag 6 oktober, Metz

 

Het regent vanmorgen. We kijken op de weer-app en zien dat het in Nancy nog wel droog is. Dus daar rijden we heen. We komen onderweg veel wijngaarden tegen. En verder is het heuveltje op en heuveltje af. De één wat steiler dan de ander. Maar al met al een leuke route.

In Nancy is het druk en na wat rondrijden en zoeken, en na bijna een weg opgestuurd te worden waar we qua hoogte niet inpassen, de stad uitgereden. Eigenlijk is het is geen doen meer om met de camper te proberen in een grote stad te parkeren. Maar ik wil ook niet ver moeten lopen dus dat wordt nog meer puzzelen hoe het wel kan.

We rijden door naar Metz, daar zijn wel al eerder geweest maar het is een leuke, gezellige stad en daarvan weten we zeker dat we randje binnenstad kunnen parkeren en overnachten. Een gratis cp op een mix-parking.

Het is druk op de cp, alleen de gehandicaptenplek is nog vrij. 'Gelukkig' heb ik een kaart dus kunnen we er nog bij. Nu zijn er naast de officiële camperplekken ook nog parkeerplaatsen vrij. Daar staan een aantal reizigers met hun caravan en later gaan daar ook een aantal camperaars staan.

DSCN08622.jpg

We gaan eerst (verlaat) lunchen en dan de stad in. Dit keer is de overdekte markt open. Het is echt een walhallah aan lekkers. Altijd mooi om doorheen te lopen.

DSCN08732.jpg

DSCN08682.jpgDSCN08702.jpgDSCN08712.jpg

De voorspelde regen komt precies als we daar binnen zijn, dus dat is mazzel.

Daarna bekijken we de kathedraal aan de binnenkant,de vorige keer niet gedaan.

DSCN08652.jpg

Opvallend zijn de verschillende stijlen van de glas-in-loodramen. Van traditioneel tot heel modern.

DSCN08752.jpgDSCN08762.jpg

DSCN08772.jpgDSCN08792.jpgDSCN08862.jpg

DSCN08842.jpgDSCN08852.jpg

 

 

Na de kerk lopen we de stad verder door.

DSCN08902.jpg

 

Eigenlijk nog op zoek naar een bonbonzaak om wat lekkers te kopen voor mijn moeder. Helaas hadden we dat toch echt in de Bourgogne moeten doen. Daar kwamen we schitterende bonbons tegen. Hier niet echt iets bijzonders. Dan kunnen we beter bonbons in Zutphen kopen. Daar zit een heerlijk zaak.

DSCN08912.jpg

'We besluiten om morgen naar huis te rijden. Noordelijker is het alleen maar slechter en niet echt lekker om nog ergens te gaan wandelen.

 

Zaterdag 7 oktober, Zutphen

 

DSCN08642.jpg

Vanmorgen rond half 11 vertrokken uit Metz. Vanaf hier is het bijna helemaal snelweg dus dat schiet op. In Luxemburg eerst nog even de tank volgooien. Scheelt 30 cent op een liter diesel. Kost wel veel tijd, eerst om er weer weg te komen en daarna file op de snelweg. Het kost ons een uur. We hadden gelezen dat er een omleiding voor Trier is maar bij de afslag richting Luik, blijkt die ook afgesloten. Wij hebben geen omleidingsborden gezien en rijden via Luxemburg stad noordelijker. De Garmin stuurt ons uiteindelijk via Duitsland naar Venlo. Daar komen we vlak voor Cuijk weer een omleiding tegen. Dit keer binnendoor tot vlak voor Nijmegen. Dan toch echt naar Zutphen.

Al met al zijn we rond half zeven thuis.